Hulladék-hő hasznosítás

A szennyvíz, mint energiaforrás olcsó, mivel folyamatosan keletkezik a nagyvárosokban és nagy gazdálkodó szervezeteknél. Hője, ami eddig hulladékként távozott a csatornából, megfelelő technológiával hasznosítható.

A hő-hasznosítás nem befolyásolja kedvezőtlenül a szennyvíz összetételét, tehát a tisztítás, vagy bioenergia termelés paraméterei nem változnak a hő kivételével.

Energiaforrás lehet a kommunális, a háztartási és az ipari szennyvíz egyaránt. A kommunális szennyvíz hőmérséklete általában 10-20 °C közötti, míg az ipari szennyvíz ennél melegebb is lehet. Hőmérsékletük még télen sem csökken 10 0C alá.

A szennyvíz-hő energiahatékonysági értékei lényegesen kedvezőbbek, mint a talajhőé és a rétegvízé a szennyvíz közel állandó hőmérséklete miatt. Jellemző értékek:

  • fűtéskor (COP):       5,0 – 6,5, segédenergia figyelembevételével: kb. 4,5
  • hűtéskor (EER):      7,5 – 8,5, segédenergia figyelembevételével: kb. 6,5

Mivel nagyjából 3400 m3/nap szennyvízhozam szükséges 1 MW teljesítményhez, ezért az épületek saját szennyvize nem elegendő a fűtés/hűtés megoldásához. A projekteket így a nagyobb települések főgyűjtőihez közel kell kialakítani.

A Bisnode nemzetközi szinten 1908 óta minősíti a cégeket megbízhatóságuk alapján és 1996 óta lehetőségek kapnak a vállalatok, hogy tanúsítvány formájában is megmutathassák partnereik számára, hogy elismert, hitelképes, megbízható vállalatok. A THERMOWATT Kft. 2014-ben kapta meg az AA minősítést, mellyel Magyarországon csupán a cégek 1,75%-a rendelkezik, ez is bizonyítja, hogy velünk az üzleti kapcsolat kialakításának a pénzügyi kockázata nagyon alacsony.