Technológia

A Thermowatt Kft. szabadalommal (2010 szeptembere óta) védett innovációs megoldást fejlesztett ki és valósít meg a szennyvíz-hő energetikai hasznosítására. Olyan megoldást kínálunk, amely energetikai szempontból olcsóbbá teszi az épületek üzemeltetését.

A megoldás korszerű, környezetbarát és gazdaságos módon teszi lehetővé épületek hűtését és fűtését. A rendszer alapja a hőszivattyú, amely ma már széles körben elterjedt berendezés az épületek hőenergiával történő ellátására.   

 

Technológiai lépések

A szennyvíz egy részét a főgyűjtőből egy vasbeton kamrába áramoltatják. A kamra föld felett, az épületen kívül, vagy az épület ill. föld alatt is elhelyezhető. Az a fontos, hogy a gyűjtő csatornához minél közelebb, de attól külön építve legyen.

Az aknába áramló víz áthalad egy szűrőállomáson, ez leválasztja a szilárd szennyeződéseket. A szilárd részecskéket zárt rendszerben kiemelik. A kiemelt szilárd szennyeződéseket a rendszer visszatáplálja a főgyűjtőbe úgy, hogy a hőjében hasznosított visszaáramló szennyvíz vízárama visszamossa azt a csatornahálózatba. Emiatt a szennyvíz szilárd részeit nem kell sem deponálni, sem elszállítani. Az állandó áramlás miatt pedig nincsen szaghatás.

A szűrt víz nagyteljesítményű hőcserélőkbe jut. A szűrés célja a hőcserélők eltömődésének megakadályozása.

A hőcserélő primer oldalán a nyers, szűrt szennyvíz, a szekunder oldalán a kezelt technológiai közeg: víz, glikolos víz, stb. áramlik. A szennyvízből kinyert hőenergiát kompresszoros víz-víz hőszivattyú juttatja el a felhasználásra alkalmas hőmérsékletű közvetítő közegbe.

A hőszivattyú gépház kialakítása a továbbiakban azonos egy normál gépház elemeivel.

Tekintettel arra, hogy a teljesítményigények és az átlagos szennyvíz-terhelések időben nem azonos mértékűek, ezért szükséges lehet puffer-tároló tartály beépítése a különbségek áthidalására.

A rendszer előnye, hogy könnyen hozzáférhető és karbantartható, ami különösen fontos az üzemeltető számára.

A Bisnode nemzetközi szinten 1908 óta minősíti a cégeket megbízhatóságuk alapján és 1996 óta lehetőségek kapnak a vállalatok, hogy tanúsítvány formájában is megmutathassák partnereik számára, hogy elismert, hitelképes, megbízható vállalatok. A THERMOWATT Kft. 2014-ben kapta meg az AA minősítést, mellyel Magyarországon csupán a cégek 1,75%-a rendelkezik, ez is bizonyítja, hogy velünk az üzleti kapcsolat kialakításának a pénzügyi kockázata nagyon alacsony.